четвъртък, 15 юли 2010 г.

АЙВЪЛЪК - част първа

Първа, защото ще има и втора.

Това беше първото място извън пределите на България, в което съм била. Преди 3 години.

Отидохме в края на сезона - след 7 септември и беше малко тъжно, защото виждаш как си отива лятото... Но това е само усещане.

И въпреки това.

поглед от морето

Много мога да разказвам (и показвам), но ще се огранича само за едно:

ОСТРОВ CUNDA (или АЛИ БЕЙ)

[caption id="attachment_34" align="alignnone" width="300" caption="Островът, в който се влюбих!"][/caption]

Разположен само на няколко километра от града Айвълък и свързан с мост с него, остров CUNDA ще ме омагьоса, наистина. Веднъж стъпила на него имах чувството, че съм се пренесла назад във времето. Не, по скоро, че съм попаднала в безвремие. Самотни, дълги плажове, маслинови дръвчета и борове, малки калдъръмени сокаци, уютни кафенета, невероятни рибни ресторанти по крайбрежната алея.

Първият път стигнах до CUNDA по море. В края а един страхотен ден на яхта в Егейско море, през който се гмуркахме, плувахме и покорявахме безлюдни, покрити с трънаци, каменисти острови. Местен човек с магаре ни срещна докато се лутахме по пътя (тримата. Честно казано бяхме много неорентирани и той се опита да ни помогне. Единствения проблем беше че не успяхме да се разберем:)) Но въпреки всичко ни закара и показа църквата Taksiyarhis. Малко история (наистина малко) - до 1920 година тези земи са били гръцки и са покрити с множество църкви - останки, изоставени или превърнати в джамии. Въпросната е построена през 1873 година във византийски стил. В момента е заключена, защото е почти срутена след едно земетресение, но все пак с много трудности през пролуките могат да се видят останки от стенописи. По интересно е, че някои от тези стенописи са направени от рибина кожа - Христос, Ангела на смъртта, както и 4-ма светци, пишеци Библията. Снимах някои от тях, но кои точно и до днес не знам.

На най-високата точка на острова има реставриран стар параклис. Едно време е използван за военна наблюдателница, днес е библиотека и кафе. Кафето е турско, а докато го чаках да стане, разгледах библиотеката - вътре има книга на български език. Бях толкова въодушевена от това откритие, че не успях да разгледам останалите. Но нищо. Обстановката в дворчето е не по-малко впечатляваща и артистична. Цветя са засадени навсякъде - в стара чугунена вана, в измъкната от морето стара морска мина, а стените са декорирани с възможно най-големите мидени черупки, които съм виждала.





Вторият път дойдох от към сушата - по моста, свързващ островът с Айвалък. Задължитената първа спирка е слънчевият часовник в началото на CUNDA , до него спират всички автобуси и таксита. Номерът е да познаеш кой месец от годината е, без да знаеш турски. Оттам нататък всичко е лесно. Заставащ на него и виждаш колко е часът. Е малко трудно ни беше в началото, но...

След цял ден сред живописните сокаци на CUNDA и преди да се изгубя на малкото пазарче в търсене на нещо дребно за спомен, трябваше да пием кафе в известното Tas Kahve, само че не можахме, вече бе затворено - както казах отидохме в края на сезона.

Дали ще отида пак - със сигурност. Тази година. Този път съм малко по-подготвена от преди (или поне възнамерявам да бъда). Като се върнахме 2007 година четох доста за областта (да, знам, трябваше да го направя преди да тръгнем, но...) и това, което със сигурност няма да пропусна е разходката до Maden Adasi. Островчето се намира на 8 км от CUNDA и до там може да се стигне с такси, пеш или с колело. Защо е задължително? Заради невероятната гледка, която се открива към Егейско море и заради останките от древния храм на Аполон, разбира се. (В по-скорошни времена този храм е служил за наблюдателница на гръцките пирати, бррррррррр).



Още снимки тук

Няма коментари:

Публикуване на коментар